WATT TE DOEN?

Blog over renoveren, stappen naar klimaatneutraliteit, een gezondere samenleving en men eigen bedenkingen en gevoelens.

Handafdruk met CenterParks

Dit jaar zijn we twee maal naar Centerparks gegaan met de kinderen. Eigenlijk iets waar ik al heel mijn leven weerstand tegen heb, omdat het iets is waar weeral een stuk natuur voor is vernietigt. Dat kunnen we natuurlijk over alles zeggen waar we ruimte voor gebruiken. Maar toch voelde ik die weerstand. En desondanks zijn we dit jaar toch gegaan.Het is ons reuze bevallen. Daarom zijn we dus 2 keer gegaan. Het is wel rust, ontspannen en plezier in een aangename, natuurlijk-ogende, omgeving. Met steeds dichtbij wel een echt natuurgebied.

Lees meer »

Onze elektricitietskost van 2022

In het zachte jaar 2022 hadden we 2500kWh elektriciteit nodig voor ons huis warm te houden en te voorzien van warm water. Die vormde een uitstoot van 655kg C02 = 2500 x 0.262 kg C02 (gem. uitstoot elektriciteitsproductie in de EU27 van 2021)

Lees meer »

Delen voor Kerst

Vrolijke Kerst iedereen! Alle huishoudens kregen voor de maanden november en december 61 euro per maand voor elektriciteit en 135 euro per maand voor gas, om de stijgende prijzen wat minder pijnlijk te doen. Voor rijk en arm. Terwijl een groot deel van de bevolking die steun niet nodig heeft. Het is gewoon schaamtelijk dat er politiekers zijn die pleiten om geld te geven aan rijken zoals ons (ons gemiddelde fiscale inkomsten als gezin voor de periode 2015-2019: 43181,68 EUR/jaar) terwijl er zoveel mensen zijn die het moeilijk hebben om hun hoofd boven water te houden. En dat er daarnaast nog zoveel andere noden zijn.   Omdat wij geen gas gebruiken (omdat we niet willen dat het klimaat verder naar de knoppen gaat) kregen we 2x61 euro.   We hebben daarvan 125 euro gemaakt. Zoals de overheid doet bij de warmste week, verdubbelen wij ook de gift, naar 250 euro.   125 euro zijn we aan een arme vrouw gaan geven die in een vluchthuis schuilt. 125 euro hebben we overgemaakt aan vluchtelingen netwerk Vlaanderen.   Armoede is echt, de gevolgen van klimaatverandering zijn echt, de gevolgen van vlees/vis/zuivel consumptie zijn echt, de gevolgen van elke keuze die we maken zijn echt,... Durf ze in de ogen te kijken en handel er naar.   Zo maken we een Kerst die hoop en licht geeft. Een zalige Kerst gewenst

Lees meer »

Festival van de Vrede

Vandaag was ik op het Malpertuusplein in Gent ter gelegenheid van het ‘festival van de vrede’. Het was eigenlijk dankzij mijn gasten die meededen met het orkestje van ‘goeste majeur!’. Heerlijk om hen te zien optreden en ook deugddoend om mensen te zien samenkomen rond het thema ‘vrede’. Mijn warrige buurman was ook trots aanwezig. Zijn gedicht over vrede was geselecteerd en op een grote banner geprint. Hij heeft een goed hart. Prachtig om te zien. Hij vertelde ons de geschiedenis die zijn tante hem vertelde over de oorlog ,over bommen en jonge kinderen. “laten we onze kinderen in de illusie houden dat er niets anders is dan vrede”De bezieler van het festival herinnerde ons aan de constante die bijna in alle religies en levensbeschouwingen is te vinden.

Lees meer »

Reizen in tijden van klimaatcrisis

Tijdens onze 14 weken durende vakantie en de 6000 kilometer lange weg met ons Rosie VW T4 hebben we volgens de website Treelogical 1564 kg CO2 in de atmosfeer gedumpt. Enkel voor de verplaatsing welteverstaan. Voor een pleziertje voor 5 verwende zielen, Wilma onze hond inbegrepen.Dat is ongeveer de uitstoot van een vliegretourtje Brussel-Marrakesh. Of wat ons huishouden betreft ongeveer 2,5 jaar ons huis warm houden en warm water hebben. In 2030 zou ieder mens eigenlijk niet meer dan 2200 kg per jaar mogen uitstoten.

Lees meer »