WATT TE DOEN?

Blog over stappen naar klimaatneutraliteit, een gezondere samenleving en men eigen bedenkingen en gevoelens.

Handafdruk met CenterParks

Dit jaar zijn we twee maal naar Centerparks gegaan met de kinderen. Eigenlijk iets waar ik al heel mijn leven weerstand tegen heb, omdat het iets is waar weeral een stuk natuur voor is vernietigt. Dat kunnen we natuurlijk over alles zeggen waar we ruimte voor gebruiken. Maar toch voelde ik die weerstand. En desondanks zijn we dit jaar toch gegaan.Het is ons reuze bevallen. Daarom zijn we dus 2 keer gegaan. Het is wel rust, ontspannen en plezier in een aangename, natuurlijk-ogende, omgeving. Met steeds dichtbij wel een echt natuurgebied. Centerpaks oogt erg groen en lijkt ook erg bewust te zijn van milieu en klimaat. Ze hebben zelfs een hele pagina op hun website om te vertellen wat ze allemaal wel doen. Na ons verblijf heb ik heb onderstaande mail verzonden. Niet met de verwachting dat ze nu alles uit de kast gaan halen om de uitstoot van hun parken echt in lijn te brengen met de klimaatambities. Maar wel omdat ik geloof dat als ik als klant dat doe, dat dit wel een signaal geeft dat hun klanten dit belangrijk vinden. Dus ik doe dit, in de hoop dat ik niet alleen ben die dit doe. En dus in de hoop dat ze er uiteindelijk (en zo snel mogelijk) dus wel werk van gaan maken.

Lees meer »

Onze elektricitietskost van 2022

In het zachte jaar 2022 hadden we 2500kWh elektriciteit nodig voor ons huis warm te houden en te voorzien van warm water. Die vormde een uitstoot van 655kg C02 = 2500 x 0.262 kg C02 (gem. uitstoot elektriciteitsproductie in de EU27 van 2021)

Lees meer »

Festival van de Vrede

Vandaag was ik op het Malpertuusplein in Gent ter gelegenheid van het ‘festival van de vrede’. Het was eigenlijk dankzij mijn gasten die meededen met het orkestje van ‘goeste majeur!’. Heerlijk om hen te zien optreden en ook deugddoend om mensen te zien samenkomen rond het thema ‘vrede’. Mijn warrige buurman was ook trots aanwezig. Zijn gedicht over vrede was geselecteerd en op een grote banner geprint. Hij heeft een goed hart. Prachtig om te zien. Hij vertelde ons de geschiedenis die zijn tante hem vertelde over de oorlog ,over bommen en jonge kinderen. “laten we onze kinderen in de illusie houden dat er niets anders is dan vrede”De bezieler van het festival herinnerde ons aan de constante die bijna in alle religies en levensbeschouwingen is te vinden.

Lees meer »

Reizen in tijden van klimaatcrisis

Tijdens onze 14 weken durende vakantie en de 6000 kilometer lange weg met ons Rosie VW T4 hebben we volgens de website Treelogical 1564 kg CO2 in de atmosfeer gedumpt. Enkel voor de verplaatsing welteverstaan. Voor een pleziertje voor 5 verwende zielen, Wilma onze hond inbegrepen.Dat is ongeveer de uitstoot van een vliegretourtje Brussel-Marrakesh. Of wat ons huishouden betreft ongeveer 2,5 jaar ons huis warm houden en warm water hebben. In 2030 zou ieder mens eigenlijk niet meer dan 2200 kg per jaar mogen uitstoten.

Lees meer »