airco's of lucht/lucht warmtepompen

Koelen

Dit type van warmtepomp is vooral gekend als een toestel dat kan koelen.
Deze zijn dan ook al jaar en dag ontwikkeld om zo efficiënt mogelijk te koelen. En dat doen ze goed.
Toch is het belangrijk dat de koelnood zo laag mogelijk wordt gehouden door middel van slim ontwerp van de woning, goede isolatie, zonnewering en doordachte ventilatie. Actieve koeling is best de laatste stap in dit proces.

Verwarmen

Maar wat veel mensen niet weten is dat deze toestellen ook efficiënt kunnen verwarmen.
Dit doen ze met een rendement dat niet (veel) hoeft onder te doen tegenover een lucht/water warmtepomp.
Dit is zeker een interessante oplossing voor wie zonder veel ingrepen een nieuw en proper verwarmingssysteem wil. Bijvoorbeeld mensen die vroeger verwarmden met accumulatie en nu geen radiatoren/ventiloconvectoren/vloerverwarming willen plaatsen.
Ook de aankoopkost is vaak interessanter dan een ander verwarmingssysteem. Met het voordeel dat je  goed kan koelen indien nodig.
Het argument tegen, tegenover een warmtepomp die haar energie afgeeft aan radiatoren of vloerverwarming, is het comfort. Zeker bij vloerverwarming is het comfort groter en er is geen geluid van luchtverplaatsing.
Maar de meeste mensen kunnen wel wennen aan dat geluid (wat minimaal is) en het comfort is een kwestie van gewoonte.

Kwaliteit

Het is belangrijk bij de aankoop van lucht/lucht warmtepompen goed te letten op de kwaliteit en de rendementen! Anders zal je mogelijks snel hogere verbruikskosten hebben en mogelijks vaker herstellingen nodig hebben.

Ook lopen er koelgassen (vaak sterke broeikasgassen) door de leidingen. Een goede verzorgde aansluiting is hier van zeer groot belang. Enerzijds voor de lange levensduur en anderzijds voor ons klimaat of ozonlaag.
Ook bij de afbraak of herstelling moet er altijd voorzichtig omgegaan worden met de gassen die in deze toestellen zitten! Daarom is het verplicht een gecertificeerd persoon deze handelingen te laten doen. Koelgassen los laten in onze atmosfeer is strafbaar.