Handafdruk met CenterParks

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 16:03

Dit jaar zijn we twee maal naar Centerparks gegaan met de kinderen. Eigenlijk iets waar ik al heel mijn leven weerstand tegen heb, omdat het iets is waar weeral een stuk natuur voor is vernietigt. Dat kunnen we natuurlijk over alles zeggen waar we ruimte voor gebruiken. Maar toch voelde ik die weerstand. En desondanks zijn we dit jaar toch gegaan.

Het is ons reuze bevallen. Daarom zijn we dus 2 keer gegaan. Het is wel rust, ontspannen en plezier in een aangename, natuurlijk-ogende, omgeving. Met steeds dichtbij wel een echt natuurgebied.

Centerpaks oogt erg groen en lijkt ook erg bewust te zijn van milieu en klimaat. Ze hebben zelfs een hele pagina op hun website om te vertellen wat ze allemaal wel doen.

Na ons verblijf heb ik heb onderstaande mail verzonden. Niet met de verwachting dat ze nu alles uit de kast gaan halen om de uitstoot van hun parken echt in lijn te brengen met de klimaatambities. Maar wel omdat ik geloof dat als ik als klant dat doe, dat dit wel een signaal geeft dat hun klanten dit belangrijk vinden. Dus ik doe dit, in de hoop dat ik niet alleen ben die dit doe. En dus in de hoop dat ze er uiteindelijk (en zo snel mogelijk) dus wel werk van gaan maken.

Lees hieronder:

"Beste,

Ik heb niet meteen een klacht. Ik wou eerder info inwinnen om te weten of het oké is om nog terug te komen naar Centerparcs.
We hadden dit jaar in de herfstvakantie en in de paasvakantie een zeer aangename ervaring bij jullie.
Jullie diensten zijn zeer aangenaam en stralen zorgzaamheid uit.

Maar

Milieu en klimaat (en wat daar automatisch aanhangt zijn gezondheid, stabiliteit en veiligheid) liggen me nauw aan het hart.

Ik las jullie engagement voor het milieu en wat jullie allemaal aan geweldige zaken doen. En dat is natuurlijk prima.
Enkel, kon ik het niet helpen op te merken dat in de 2 parken waar we waren de meeste huisjes weinig geïsoleerd zijn en nog enkele beglazing hebben. En de dubbele beglazing van het oude type is. Alles wordt verwarmd met gasketeltjes. En een open haart is er ook steeds (wat voor extreem veel fijn stof zorgt).

Om de CO2 uitstoot naar 0 te krijgen moet er zo snel mogelijk erg veel gebeuren. Jullie zijn er duidelijk van bewust. Maar zijn blijkbaar nog niet aan die mega taak toegekomen. Want versta me niet verkeerd. Ik besef erg goed hoeveel werk het is en hoeveel het wel kost om al die huisjes energiezuinig te maken en te verwarmen zonder fossiele brandstoffen.
Ik vraag me dus af wat jullie planning is. Hoe gaan jullie dat aanpakken? Het boeit me ten zeerste. Want het is een giga uitdaging. Maar zonder een duidelijk plan zijn al die mooie praatjes op de website natuurlijk dode letters.

Zo ook voor de restauratie viel het me op hoe weinig verzorgde en aantrekkelijke vegetarische of veganistische alternatieven er worden aangeboden. Nochtans hebben jullie een mega hefboom in handen om mensen te verleiden tot deze gezondere, milieuvriendelijke en klimaatsparende eetgewoonte. Enkel met geiten en alpakas te knuffelen gaan we het milieu natuurlijk niet redden.

Ik hoop dus dat ik niet enkel het lijstje te lezen krijg wat op jullie website staat, maar een degelijk en oprecht antwoord op mijn bezorgde vraag krijg.

Want ik hoop ten stelligste dat ik met mijn kinderen en vrienden met een gerust hart kan terugkeren naar jullie parken. Zoals ik al zei, we hebben het erg naar ons zin gehad. Maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van onze gezamenlijke toekomst.

Met vriendelijke groeten,

Simon Lietar"

Enkele weken later heb ik dit vriendelijke antwoord ontvangen:

"Beste Simon Lietar,

Allereerst willen we u hartelijk bedanken voor uw feedback en waardering voor onze diensten. We stellen het op prijs dat u de tijd heeft genomen om uw zorgen en observaties met betrekking tot milieubewustzijn met ons te delen. Uw betrokkenheid bij milieu, klimaat en duurzaamheid delen wij en we begrijpen de ernst van de uitdagingen waar we voor staan.

We zijn verheugd te melden dat we de afgelopen tijd verschillende maatregelen hebben genomen om duurzaamheid te bevorderen, zoals isolatie, waterbesparing, dubbel glas, ledverlichting, spanningverlaging en afvalstromen scheiden. Deze initiatieven zijn belangrijke stappen in de goede richting, maar we erkennen dat er meer gedaan moet worden om de CO2-uitstoot te verminderen en energie-efficiëntie te verbeteren.

Wat betreft de isolatie van de huisjes, begrijpen we uw zorgen over het gebruik van gasketeltjes en open haarden. We willen u verzekeren dat we ons bewust zijn van de impact en werken aan plannen om onze accommodaties verder te verduurzamen. Dit omvat het onderzoeken van nieuwe verwarmingsmethoden en het upgraden van bestaande faciliteiten naar meer milieuvriendelijke opties. We zullen uw zorgen serieus nemen en nemen maatregelen om onze impact op het milieu te verminderen.

Wat betreft het aanbieden van vegetarische en veganistische alternatieven, begrijpen we dat dit een belangrijk aspect is van milieuvriendelijk en gezond leven. We nemen uw suggestie ter harte en zullen ons aanbod van plantaardige opties in onze restaurants heroverwegen en verbeteren.

Bedankt voor uw vertrouwen in ons, en we hopen u in de toekomst weer te mogen verwelkomen in onze parken.

Met vriendelijke groeten – Cordialement – Kind regards – Mit freundlichen Grüßen, "


Zou dit een verschil maken (indien meerdere mensen dit aangeven)?

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.