Onze elektricitietskost van 2022

Gepubliceerd op 2 januari 2023 om 12:08

In het zachte jaar 2022 hadden we 2500kWh elektriciteit nodig voor ons huis warm te houden en te voorzien van warm water. Die vormde een uitstoot van 655kg C02 = 2500 x 0.262 kg C02 (gem. uitstoot elektriciteitsproductie in de EU27 van 2021)

Ons volledige elektriciteitsconsumptie was 4585 kWh
Ons volledige zonne-energie injectie op het net was 4293 kWh

De volledige uitstoot van alle familie, vrienden en kennissen waarvan ik weet die dit jaar een vakantievliegreis maakten is 139.248 kg C02 (140 ton). Dat is gelijk aan 212 jaar ons huis warm houden.
Of voor de mensen die een positieve impact willen realiseren met streng veganisme: die uitstoot van die 44 vliegende personen komt overeen met bijna 200 jaar streng veganist zijn. (je spaart 0.7 ton C02 uit per jaar door streng veganist te zijn) Maar veganisten realiseren gelukkig veel meer positiefs dan enkel broeikasgasreductie.

Ik weet het, persoonlijke verantwoordelijkheid is niet van belang. Noch privé, nog op het werk, noch politiek. Het belangrijkste is dat we ons amuseren.(--> sarcasme ;))

Nochtans zijn er heel veel positieve zaken gebeurd voor het klimaat en de biodiversiteit. Op politiek vlak, economisch vlak en op sommige persoonlijke vlakken. Het zag er nog nooit zo goed uit. Echt. (Dat waren waarschijnlijk geen personen die daarvoor zorgden (misschien wel aliens))


Finaal zijn we wel weer een hele hap biodiversiteit kwijt dit jaar en is de uitstoot van broeikasgassen nog nooit zo hoog geweest. De vernietiging gaat onverminderd door. Dat is het gevolg van al onze keuzes op elk niveau.


Er rest ons nog grofweg 350 miljard ton (ton=1000kg) broeikasgassen uit te stoten om de 1,5 graden opwarming te halen. Indien we dat niet als mondiale menselijke samenleving uitstoten, dan hebben we 67% kans dat we die grens niet overschrijden. Dat is een budget van 50 ton per persoon dat ons nog rest. Die vliegreisjes hebben bijna 3 personen hun volledig budget gekost. Alvast 3 mensen die geen recht meer hebben op betere leefomstandigheden.
Zelfs ALS mensen hun uiterste best zouden willen doen en samenwerken om te zorgen dat die grens niet wordt overschreden, dan nog zou het uiterst onwaarschijnlijk zijn dat we het halen. Belgen stoten namelijk gemiddeld elk 14 ton per jaar uit. Daar kan een hele boterham van met gedragswijziging en directe investeringen zoals isolatie. Maar om maatschappelijk de infrastructuur en de aanpassingen te realiseren, is de tijd danig kort dat dit zo goed als onmogelijk is. Voor velen is dit een reden de handdoek in de ring te smijten. Voor mij is dit net een reden harder mijn best te doen en verder te zagen. De wereld vergaat namelijk niet bij die opwarming. Het zal erg onaangenaam worden voor velen. Maar ik geloof dat we tot veel in staat zijn. Tot grote samenwerking en tot misschien wel fenomenale uitvindingen waar onze fantasie nu nog tekortschiet.

Het is een heerlijk warm begin van 2023, dat belooft alvast nog minder stookkosten. Want voor die volle 103 euro die 2022 ons per maand aan elektriciteit (incl verwarming) kostte, hadden we zeker die 122 euro overheidssteun nodig om te overleven. Hopelijk is dat in 2023 niet mee het geval.

Vele en warme wensen van de immer gefrustreerde en sarcastische Simon (maar toch hoopvol)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.